Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

9. Då och nu - 5

Disketten kom

Året var 1971 då två avgörande produkter kom ut på marknaden. Först var det en Intel 4004 mikroprocessor som producerades för ett japanskt företag och var avsedd för en kalkylator. IBM började producera en floppy disk, diskett, för lagring av data.

 

Det började finnas byggsatser till mikrodatorer under de kommande åren. 1974 utvecklade Intel 8080-processorn egentligen för att styra trafikljus, men den blev senare berömd som den första kommersiella processorn för persondatorer.

Altair

Samma år introducerades operativsystemet CP/M. Det var maximerat till hantera 64k minne. Nästa år kom den första riktiga persondatorn, en Altair 8800. Den kostade USD 375, hade 276 bytes minne men var inte utrustad med tangentbord, bildskärm eller lagringsmedia.

Senare utvecklade Bill Gates och Paul Allen sin första produkt, en kompilator för BASIC, just för Altair. Namnet Altair kom förresten från en planet i TV-serien Star Trek, det var Allens lilla dotter som kom med förslaget.

Äpplen och päron

Steven Wozniak, som hade arbetat på Hewlett-Packard, satt hemma i sitt garage och konstruerade en dator. Han är också berömd för sitt yttrande "Jag är hellre omtyckt än rik". Steven Jobs, en kompis från universitetet, insisterade på att datorn kunde marknadsföras. Aprilskämt eller inte, Apple Computer föddes den 1 april 1976. Apple I var en dator för entusiaster, en hobbymaskin. Det var mest ingenjörer som höll på med datorer på den tiden.

 

Jobs och Woz hade börjat sin gemensamma karriär redan några år tidigare. Genom att göra ett inbrott i det hemliga tekniska biblioteket vid Stanford University kunde de få fram tekniska data om telefonnäten. Med hjälp av denna information byggde de en liten blå låda som gjorde att de kunde ringa gratis över hela världen. De finansierade sina studier genom att sälja den blå lådan, de kombinerade duktig tekniker med god marknadsföring redan då.

Apple I följdes av Apple II och Apple III, då är vi framme vid år 1980. Apple hade tusentals anställda men var i ekonomisk kris.

Lisa

Som en följd av det historiska besöket hos Xerox PARK 1979 började Jobs utveckla Lisa, den första datorn som styrdes med mus och ikoner i stället för vanlig text och tangentbord. Tekniken var utvecklad av Xerox för ordbehandlare, men de trodde inte själva på tekniken utan sålde det hela till Apple.

Lisa, som kom ut på marknaden 1983, såg ut som MacIntosh men hade internt inte mycket gemensamt. Lisa var en komplett dator med program för ord, kalkyl, projekt, diagram och databas. Men redan när Lisa introducerades berättade Apple villigt att snart skulle MacIntosh komma, den skulle kosta en femtedel av vad Lisa kostade. Och programmen i Lisa skulle inte gå att köra på Mac. Lisa blev förstås en stor flopp.

Sju månader senare följdes Lisa av MacIntosh som i många kretsar blev populär genom att den var lätt att använda även för personer som inte var särskilt intresserade av datorer.

Det gick upp och ner för Apple, datorn var dyr speciellt jämfört med kopiorna av IBM:s PC som raskt föll i pris. Apple lyckades producera fel maskiner vid fel tidpunkt, en del modeller blev inte sålda, andra kunde inte levereras i tid.

Att det dessutom var maktkamper och personkonfrontationer inom Apple gjorde inte det hela bättre. 1985 fick Jobs sparken från det företag som han bildat. Men problemen fortsatte och 1997 var Steven Jobs tillbaka som tillförordnad VD för Apple.

LÄS MER i 10.html Då och nu -
6: ABC80. Årets man var en PC, Osborne, Vic20, Snabbare, snabbare

Till innehållsförteckningen