Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

8. Då och nu - 4

Mini

Redan 1965 kom den första minidatorn, en PDP-8 från Digital Equipment. På 70 och 80-talen utvecklades minidatorerna. Digitals VAX-datorer fick stordatorprestanda och andra minidatorer blev allt mindre. Det var avhoppare från IBM och andra hungriga innovatörer som tog till vara på att det gick att göra datorer i mindre format och även mycket billigare än IBM. IBM lät inte andra använda sitt operativsystem varför det utvecklades ett operativsystem för varje dator.

Minidatorn var fortfarande en mindre centralenhet där det var ett antal terminaler och skrivare uppkopplade. Minidatorn användes ofta avdelningsvis för tekniska ändamål. De ledande märkena var Digital, Hewlett-Packard och Wang. Wang var duktiga på ordbehandling men blev förstås utslagna av PC:n när den kom. I slutet av 70-talet fanns fristående ordbehandlingsmaskiner, det var alltså en sorts PC som bara kunde en sak, ordbehandling. IBM fanns också med i minidatorleken med sin AS400.

VAX

Digitals VAX-datorer var marknadsledande inom sitt segment, även om PC-nätverken efter hand kom att ta över minidatorns områden. Digital fick problem med lönsamheten och blev uppköpt av persondatortillverkaren Compac som blev är världens näst största datorföretag efter IBM. Köpeskillingen var nästan 10 miljarder dollar, den största någonsin i datorvärldens historia. Det tidigare rekordet hölls av IBM som köpte Lotus för 3,5 miljarder dollar.

 Prime

I mitten av 80-talet var jag ansvarig för en minidatorinstallation av märket Prime 2250 (även kallad Rabbit) som hade ett alldeles utmärkt operativsystem som kallades PRIMOS. Datorn var i storlek som en skrivbordshurts och var utrustad med 4 MB internminne och 300 MB hårddisk, så kallad Winchester.

Till datorn var 20 terminaler anslutna som arbetade med allt från ordbehandling till tekniska beräkningar. Trots den goda kvaliteten på både dator och operativsystem försvann Prime ur marknaden.

 

Notabelt var att när ett företag försökte sälja en Prime-maskin så skulle Prime ha hutlöst betalt för operativsystemet. Operativsystemet kunde inte köpas utan man hade bara användningsrätten.

 

Långt före PCn

Rent tekniskt har minidatorerna och deras operativsystem legat långt före PCn. Redan i mitten på 80-talet kunde man på minidatorn vara flera användare, använda flera program samtidigt och utnyttjade 32-bitars teknologi. Först med Windows 95 kom de 32 bitarna till användning i PCn. Digitals processorer hade sedan länge arbetat med 64 bitar. Med fler "bitar" kan processorn bearbeta mer data parallellt och därmed går det fortare.

HAL 2001

1968 introducerades i boken och filmen "2001" en framtidsdator som bland annat tog muntliga instruktioner. Datorn kallades HAL, en förkortning som sägs komma från bokstäverna före IBM. (H kommer före I i alfabetet, A kommer före B och så vidare.) Men enligt författaren var det en tillfällighet, han hade inte alls tänkt i de banorna när han döpte datorn till HAL. Datorns möjligheter att förstå mänskligt tal har länge varit begränsad. Det är faktiskt först år 2001 som det börjar bli mer allmänt att vissa standarddatorer och telefoner kan ta emot röstinstruktioner. 

LÄS MER i 9.html Då och nu - 5: Disketten kom, Altair, Äpplen och päron, Lisa

Till innehållsförteckningen