Till innehållsförteckningen

IT-historia

 

5. Då och nu - 1

Ibland hävdar man att världens första dator, åtminstone den första räknemaskinen, var en abakus, en kulram som användes redan av greker och romare. En van abakusanvändare i fjärran östern räknar ofta snabbare med kulramen än med en elektronisk miniräknare. Men kulramen drivs med muskelkraft, inte med elektricitet.

Fyllde 50

Transistorn fyllde 50 år 1997. Den konstruerades av tre amerikanska forskare som faktiskt fick nobelpris i slutet av 50-talet. Även om de inte visste om det var det då som IT-samhället startade. Genom tillkomsten av integrerade kretsar kan transistorerna packas tätare och tätare och därmed kan processorerna göras snabbare och snabbare. Grundmaterialet är kisel som är billigt och lättillgängligt över hela världen.

Världsmästare i schack

Världens första dator kallades ENIAC och var färdig för användning 1946. Den var konstruerad med elektronrör, samma rör som fanns i gamla radio- och TV-apparater När man slog på den datorn dämpades belysningen i hela Philadelphia.

Roboten spelar schack, skrev svenska tidningar redan 1946. Men det skulle dröja ända till 1997 innan datorn lyckades vinna en turnering mot världsmästaren i schack. Det var datorn Big Blue från IBM som under stort massmediapådrag och bevakning över Internet lyckades med konststycket. Världsmästaren Kasparov ville ha returmatch vilken han inte fick.

Redan 1949 skrev den svenska pressen om nya elektroniska hjärnor som spår väder, spelar kort, folkräknar och varnar för framtidens atomraketer. Redan då skrevs om hur datorerna, som kallades datamaskiner i många år, skulle kunna vara till nytta för statistik, hur de skulle revolutionera handeln genom transportplanering, lagerhållning och leveranser.

LÄS MER i 6.html Då och nu - 2: 26 meter matematikmaskin, 
Datamaskiner, Rymdkapplöpningen, IBM fick en särställning

Till innehållsförteckningen