Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

4. IT - vart är du på väg? - 4

Avläsa marknaden

Kunderna, användarna, gillade MacIntosh. Microsoft såg framtiden i det så kallade grafiska gränssnittet och satte till resurser för att utveckla Windows. Som vanligt är det inte Microsoft som leder utvecklingen, men när de väl ser trenderna sätter de till resurser och lyckas i regel att ta merparten av marknaden.

Användningsområdet för den DOS-baserade datorn var ju också oklart till en början. Någon tekniskt intresserad ekonom utvecklade ett kalkylark på datorn.

Det första kalkylark-programmet var Visicalc som så småningom följdes av Lotus 1-2-3 som gjorde stor succé. Lotus var under lång tid marknadsledande när det gäller kalkylprogram. Även här har ju Microsoft så småningom tagit över den största delen av marknaden med sitt kalkylprogram Excel.

Visicalcs efterföljare, Vision Calc, Vision Graph och Vision Word visades nämligen på en mässa 1982. Visionprogrammen kunde visas i olika fönster på skärmen. Vision gick långsamt på den tidens datorer och glömdes snart bort. Emellertid blev Bill Gates förtjust och gick hem för att utveckla Excel och Office efter samma idéer.

Microsoft har ju till skillnad från Apple en öppen attityd mot datortillverkare. Sedan IBM misslyckades med att behålla initiativet på PC-marknaden finns det ett stort antal PC-tillverkare som alla använder Microsofts operativsystem.

IBM hade ju sin AT-buss som de inte lät andra ta del av. Men genom att analysera dataströmmen genom bussen gick det att bygga en likvärdig, det blev början för datortillverkaren Compac. När IBM i nästa generation konstruerade sin Microchannel-buss fanns redan en konkurrerande buss som inte var sämre och därmed tog marknaden. Medan IBM försökte behålla ensamrätten till sin Microchannel fanns inte den restriktionen hos konkurrenterna.

Öppenhet är det som gäller.

Historien visar att det sällan den bästa tekniska lösningen som säljer bäst. Det hämmar sig att försöka hålla i sina hemligheter och agera på egen hand. På stordatorernas tid gick det, eftersom prislappen förhindrade det.

De flesta tillverkarna av minidatorer blev utslagna och därmed ett antal utmärkta operativsystem. Och de som blev kvar blev tvungna, med något undantag, att acceptera det fria operativsystemet Unix. Digital och HP hade Unix som alternativt operativsystem, och då hänger de kvar. Marknadsledande för datorer och arbetsstationer som baseras på Unix är Sun Microsystems. Senare har Linux kommit in som allvarlig konkurrent till både Unix och Windows.

Apple har med viss möda överlevt, faktiskt till stor del därför att Microsoft utvecklat sin ordbehandlare även för MacIntosh. Nu försöker Apple frenetisk att behålla en nisch för sina datorer.

Många av de första persondatorerna, till exempel svenska ABC80 och Ericsson, försvann. IBM försökte med unik teknikologi att hindra kloning eller efterapning. Men eftersom operativsystemet kunde köpas av alla gick det försöket i stöpet.

Programmakarna har byggt större och större program med allt fler finesser. Vi vanliga användare använder bara en bråkdel av möjligheterna i Word och Excel. Relativt nyligen lanserade Sun programspråket Java som radikalt kan förändra detta, små program som kan fungera över nätverk och Internet.

En nätverksdator, NC, är praktisk ur en hel del synpunkter, den är lättare att administrera och är billigare än en vanlig PC. Microsoft har förstås sett vart det barkar och efter att från början varit negativ mot NC utvecklade en version av Windows som kan användas i en så kallad Windowsterminal.

Fickdatorn är en mer eller mindre utbyggd dator som får plats i fickan på kavajen eller i handväskan. Programmen ligger ofta i ett så kallat ROM-minne, en del fickdatorer har tangentbord. I datorerna utan tangentbord används en speciell penna där teckningen markeras eller skrivs direkt på bildskärmen. Naturligtvis finns det ett miniwindows, som används av en del tillverkare.

LÄS MER i 5.html Då och nu - 1: Världsmästare i schack

Till innehållsförteckningen