Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

31. Internet - 5 (1999)

Internet i praktiken

Företagen har också låtit sina datorer komma i kontakt med Internet. Nästan utan att det varit medvetet för vare sig företagsledningen eller datachefen.

Teknisk information om datorer till exempel har gjorts tillgänglig över Internet för återförsäljare. Varefter även konkurrenterna loggat in och snabbt fått aktuella nyheter. Det har inte varit fråga om hemlig information utan information som finns ute på marknaden. Det är ju mycket lättare att sitta vid sin dator och hämta hem informationen jämfört med att ringa IBM eller vandra runt i butikerna för att få tag i den.

Liksom telenätet och posten kan förstås även Internet missbrukas för kriminella meddelanden eftersom allt är fritt och ocensurerat. Det är upp till den som läser meddelandet att bedöma vad informationen är värd.

För både små och stora

Med en dator och ett specialprogram kan vem som helst öppna en hemsida. På anslagstavlan anslås det du vill förmedla till omvärlden. Det kan vara produktinformation, priser eller väderinformation.

Intranet och Extranet

Den här enkla tekniken har blivit mycket populär även i företag. De stora komplicerade systemen kan ersättas med en enkel webbläsare för att sprida informationen inom företaget. Det är alltså Internet internt i företaget som kallas Intranet.

Ett Intranet som omfattar flera företag, till exempel några leverantörer kallas ibland för Extranet.

Alternativ till brev och fax

Internet är också ett alternativ till brev och fax. Skicka e-post till dina kunder och leverantörer. Det går lika lätt och kostar lika litet att skicka meddelandet till San Francisco som till grannfastigheten.

Internet är inte svårt

För en hundralapp i månaden kan du få full tillgång till Internet. Förutom modem och Internet-abonnemang behöver du en webbläsare. Både Firefox och Microsoft Internet Explorer kan hämtas hem helt gratis från över Internet.

Det är lätt att surfa

När du väl har de praktiska förutsättningarna för att komma in på nätet så är frågan vad du vill göra där. Låt oss säga att du är en glad supporter till IFK Norrköping. Då försöker vi ta reda på om det finns något om denna gamla storklubb på nätet.

Det finns ju ett antal sökdatabaser som vi kan leta i, till exempel Google. Du skriver helt enkelt "IFK Norrköping" på sökraden och klickar på Sök. Visst fungerar det, eftersom vi hade en så specifik fråga får vi också ett precist svar. Vi klickar på den understrukna texten vilket är en snabbkoppling till webbplatsen ifråga.

 

HTML är inte svårt

Om du också vill visa vad du har i cyberrymden tar du kontakt med din Internet-leverantör och bokar upp dig på hans så kallade webbhotell. För några tusenlappar kan du få disponera ett eget domännamn, det vill säga ett eget skyltfönster mot världen.

HTML, Hyper Text Markup Language, är ju det programmeringsspråk som används på nätet. Eller väven som innegrabbarna säger. Numera är det så vist ordnat att du kan använda din ordinarie ordbehandlare och spara dokumentet i HTML-format. I de nya versionerna av Netscape och Internet Explorer finns också en enkel editor eller ordbehandlare just för att skapa HTML-dokument.

Internet som försäljningskanal

Om Internet är intressant för just ditt företag beror på vem du vänder dig till. Om du har en speciell kundkrets som du vill informera om prisändringar eller nya produkter kan Internet vara ett billigt alternativ jämfört med post och fax. Det förutsätter att din kundkrets har Internet-anslutningar.

Hitta hemsidan

Om du däremot tror att din webbplats fungerar som en dagspressannons kanske du ska tänka dig för. Chansen att din webbsida blir läst beror på om du kan sprida information om att den finns.

Har du ett bra namn på webbplatsen kan den hittas via sökmotorer. Den som har en bilverkstad kan ha en fördel om ordet "bilverkstad" ingår i namnet. Den som söker på "program" kan hitta www.programguiden.se  som innehåller datorprogram för småföretag, den som söker på "Hedemora" kan hitta information om kommunen och företagsnamn som innehåller Hedemora.

Om du bestämt dig för att du vill visa dig på nätet kan en del tips vara bra att komma ihåg.

Ta in på webbhotellet

Utöver de rikstäckande internetoperatörerna finns det mindre leverantörer. Det kan vara en fördel att jobba med en mindre leverantör, det kan vara lättare att få svar och synpunkter om din webbplats.

För att få idéer är det smart att leta upp sina konkurrenter och andra snygga webbplatser på nätet. Det är hur enkelt som helst att knycka andras sidor, bilder och bakgrunder. Genom att välja Visa Källa (source) får du upp HTML-koden som sedan kan sparas på den egna PCn.

En snygg bakgrund

Hittar du en snygg bakgrund någonstans, högerklicka och välj Spara bakgrund. Bilder sparar du på samma sätt, högerklicka och välj Spara bild. Dock rekommenderas en viss försiktighet om du tänker använda bilden på din egen hemsida. Det kan ju vara någon som har upphovsrätt till bilden.

Det är smart att utgå från någon annans webbsida, använd din HTML-editor eller ordbehandlare för att ändra text, lägga till andra bakgrunder och färger, bilder och så vidare.

Undvik stora bilder speciellt på förstasidan. Det är mycket frustrerande, speciellt om man har ett långsamt modem, att vänta på att den stora snygga logon ska komma upp på skärmen innan man kommer vidare.

Koncentrera på innehållet

Alltför många webbmästare måste skryta med ramar, knappar, java och animerade bilder för att visa hur duktiga de är. Gör inte det, koncentrera dig på innehållet och se till att det bara är vettig text som visas på förstasidan.

Snabbladdad

Därefter kan det vara i sin ordning att visa bilder på prylarna du säljer, men då är tittaren tillräckligt intresserad så att han väntar på bilden. Bilderna ska vara komprimerade, antingen i gif eller jpg-format. Genom att reducera färger och experimentera med olika antal färger går det att göra så att själva bildfilen blir mindre och därmed mera snabbladdad.

Ett sätt för småföretagare att komma igång är att låta en konsult göra de första sidorna, därefter kan du själv med minimal utbildning hålla ordning på webbplatsen. R

Sprida kännedom

Det svåra är att sprida kännedom om webbplatsen. På brevpapper, fakturor, reklamblad, annonser och visitkort ska förstås både webbplatsen och e-postadressen finnas med. Anmäl webbplatsen till Google, Alta Vista, Yahoo, Sunet och alla andra sökmöjligheter som finns på nätet. Tänk på att de första orden på din webbplats ofta finns med som förklaring i den lista som kommer upp vid sökning.

Pristävlingar och gratiserbjudanden är alltid intressanta. Tänk på att du tävlar om surfarens uppmärksamhet. Det spelar ingen roll hur bra din produkt är om surfaren inte blir nyfiken.

LÄS MER i 1.html IT - vart är du på väg?: Internet är en fluga, WAP - blåtand

Till innehållsförteckningen