Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

3. IT - vart är du på väg? - 3

Xerox

Till bilden hör att det i de här fallen sällan de egna uppfinningarna som ligger bakom framgångarna. Det som gjort de här företagen marknadsledande är förmågan att anpassa sig efter verkligheten.

Operativsystemet som ligger bakom Apple kommer ursprungligen från kopieringsföretaget Rank Xerox. När jag första gången i mitten på 70-talet såg en Xerox ordbehandlingsmaskin med ikoner i stället för text trodde jag att det var något för leksaksindustrin. Faktum var att Xerox själva inte heller trodde på idén utan överlät det hela till Apple, som utvecklade den första persondatorn med så kallat grafiskt gränssnitt, Lisa, som sedan vidareförädlades till MacIntosh.

Mac

Operativsystemet var unikt men det var ingen som egentligen visste vad man skulle använda maskinen till. Av någon anledning var det någon i den grafiska branschen som hade idéer och därför blev det tidningar och tryckerier som blev kunder och därmed satte fart på försäljningen av MacIntosh.

Så småningom kom också ordbehandlingsprogram för Mac, Microsofts Word har alltid funnits i en version för Mac.

MacIntosh blev också populär på universiteten. Däremot var det konstigare att flera stora revisionsbyråer använde Mac i sin egen verksamhet. Konstigt därför att nästan alla kunder använde PC för sina administrativa rutiner.

Operativsystemet till MacIntosh ägdes av Apple som inte lät någon annan bygga datorer för MacIntosh. I maskinerna satt en processor från Motorola som inte kunde användas för DOS eller Windows. Därmed blev det ingen konkurrens inom Mac-sfären vilket också innebar att Apple tog hutlöst betalt för sina datorer. När Windows-maskinerna erövrade marknaden reagerade Apple alldeles för sent.

Under en period tillät man att andra tillverkare byggde Macar. En av grundarna, Steve Jobs, kom tillbaka för att leda Apple som därmed återgår det till det gamla, det vill säga att det är bara Apple som bygger Mac-datorer. Han hade vid återkomsten med sig ett nytt operativsystem som Mac-anhängarna hoppas ska frälsa Mac-datorn. Det gamla operativsystemet är gammalmodigt och långsamt, det inser även Mac-fantasterna.

Motorola är företaget som varit med om att utveckla de processorer för Mac, Motorola var också ett av de företag som sålde Mac-kopior. När Motorola inte kunde sälja Mac-kopior längre satsade de på datorer för Windows utrustade med processorer från Intel. Det är Intel-processorer i de flesta PC, Intel Inside blev ett begrepp.

Fanatisk religion

En bidragande orsak till Apples nedgång kan vara den hatiska inställning som engagerade Mac-användare har till omvärlden, det vill säga andra PC.

För många har MacIntosh blivit som en fanatisk religion. En Mac-tidning som började publicera en Windows-skola fick massor av uppretade insändare. Om någon har en misshaglig synpunkt som publiceras på Internet ska de enligt Mac-anhängarna bombarderas med e-post. När Bill Gates köpte in sig i Apple blev han utbuad.

Apple är värd en egen show, det har skrivits en hel musikal om IT-världens största såpa - Striden om Apple.

LÄS MER i 4.html IT - vart är du på väg? - 4

Till innehållsförteckningen