Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

27. Internet - 1

Är Internet framtiden? Visst är det så. Att planera semesterresan kan vara ett bra exempel. Tänk dig att du ska fira din jämna födelsedag i Västindien på någon trevlig ö. Du vet att det finns massor av öar i Västindien och att alla är olika.

Att resa till Västindien

Jag gjorde så här. OBS! Året är 1997. Först använder jag en sökmotor, till exempel AltaVista eller Yahoo, för att leta efter Caribbean, den engelska beteckningen för Västindien. Där finns till exempel Caribbean Online där jag hittar ett antal öar som jag känner igen och andra som jag aldrig hört talas om tidigare. Det finns kartor som gör att jag kan se var den ligger.

Jag hade tänkt mig någon mindre ö, inte Jamaica eller Haiti. Jungfruöarna låter väl trevligt, det finns både amerikanska och brittiska jungfruöar. S:t Croix och S:t Thomas var ju danska en gång i tiden, det verkar intressant.

Hur är vädret?

Jag söker på S:t Croix på Internet för att få veta mer och då får jag upp ett antal webbplatser. Det finns förteckningar och bilder på hotell och sevärdheter. Min dator är snart fylld med både bilder och ljudfiler.

Väderrapporterna för Västindien är ganska enahanda, men på andra resmål kan det vara intressant att få uppgifter om väderutsikter och väderstatistik. När jag lyssnar på sången om S:t Croix kommer jag underfund med att det engelska uttalet är "seint kroj" och ingenting annat.

Bokningsservice

Eftersom jag är ute i god tid beställer jag en gratistjänst som innebär att jag får e-post om det blir någon förändring på webbsidorna. När det blir dags att bestämma sig kan jag utnyttja den bokningsservice som finns på nätet eller skicka e-post direkt till hotellet. Jag kan också betala över nätet om jag vågar lämna ut numret på mitt VISA-kort.

Resan till Västindien kanske blir enklast genom att beställa ett startpaket tur och retur San Juan. Men en variant kan ju vara att leta lågpriser direkt från flygbolagen. Det finns en webbplats som tar fram det billigaste alternativet om jag talar om när och vart jag tänker åka.

Internetbanken

Med andra ord, resebyråerna kommer att få problem i framtiden. De som anpassat sig till Internet är bankerna. Alla bankerna har en oslagbar service där vi kan se den aktuella ställningen på alla våra konton, värdet på aktier och fonder samt göra överföringar och betalningar direkt från vår PC. Aktier och fonder köper och säljer du via din internetanslutning till din bank eller genom någon fristående mäklare på nätet. Kostnaden för depå och courtage är mycket lägre än de manuella alternativen.

Och vill jag ha personlig service kan jag slå ett 020-nummer dygnet runt och få hjälp med mina bankaffärer. Suverän service både för glesbygd och storstad. Och det här fungerade redan 1997!

LÄS MER i 28.html Internet - 2: Resultat av kalla kriget... eller en konsultnyck? 
Den första grundstenen, .com .se, NIC-SE, http://www......., Yahoo

Till innehållsförteckningen