Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

23. De svenska programmen - 4

Scala

I mitten av 80-talet satt Per-Olof Myrén två år i en fönsterlös bunker och utvecklade den första kommersiella versionen av Scala. Källarlokalen finns kvar och lär fortfarande användas när det finns behov av koncentrerad tankeverksamhet. Myrén bildade i slutet av 1978 bolaget Beslutsmodeller, som senare blev Scala, och var länge ensam ägare.

Kris

1997 blev det stora krisåret för Scala. Trots ökad försäljning blev det brakförlust och likviditetskris under året. Scala International fusionerade därför under 1997 med distributören Scala ECI, baserad i Budapest. Även om bolagen officiellt fusionerades var det Scala ECE som de facto tog över det svenska bolaget. Scala ECEs aktieägare ägde från start 65 procent av den nya bolaget medan det svenska inflytandet begränsades till ett 35-procentigt ägande. Fusionen resulterade i bildandet av Scala Business Solutions N.V, ett holländskt bolag som blev börsnoterat i Wien!

Scala-programmen finns i mer än 90 länder på drygt 50 språk. Det är administrativa program som innehåller allt från bokföring till löner och MPS. Bland kunderna finns storföretag som ABB men programmen finns också i stor utsträckning hos ganska små företag.

LÄS MER i 24.html De svenska programmen -
5: XOR, Komplett affärssystem, Dyrt till få eller billigt till många

Till innehållsförteckningen