Till innehållsförteckningen

Dagens IT-historia

21. De svenska programmen - 2

Att klona ett faktureringsprogram

Vi har sett att det i den här branschen förekommer ett ohämmat klonande, det vill säga efterapningar, som inte alltid är sanktionerade av den ursprungliga upphovsmannen.

Ett exempel från svenska administrativa system är programmet som vi kan kalla GEU från Norrbotten. I mitten på 80-talet gjorde de ett administrativt paket som sålde bra. En del påstår faktiskt att GEU från början var ett amerikanskt program som anpassades för Sverige. En nybildad återförsäljarkedja i Skåne med omnejd ville ha bättre villkor från GEU men skåningarna kom inte särskilt bra överens med norrbottningarna.

En av återförsäljarna hade en son, vi kallar honom Jöns, som var nyutexaminerad från universitet i Lund. Fadern sade att sonen lätt skulle kunna skriva ett likadant program. Det verkade förstås som om han tog sig vatten över huvudet.

Ett par månader

Men han fick i alla fall ett GEU-program, men utan källkod. Jöns utgick från programmet från GEU men fick förstås skriva programkoden från början, han använde Turbo Pascal som programmeringsspråk. Efter ett par månader kom Jöns med ett färdigt program, det såg ut precis som GEU och fungerade precis som GEU. Återförsäljargruppen testade programmet och efter en tid var det färdigt för försäljning. Fortfarande med många buggar som Jöns fixade så snart han fick vetskap om dem. Det var ju nära från kund till programmerare.

Gick i taket

När Jöns program fanns på samma mässa som GEU så gick ju GEU-folket i taket. Piratkopia, sade GEU och stämde skåningarna. Domstolen höll inte med GEU, programkoden var ju inte stulen det var bara utseende och funktioner. Sedan kan man fråga sig varför inte Jöns använde lite fantasi för att förändra utseendet på menyerna.

GEU har sedan dess utvecklat två nya versioner medan Jöns program fortfarande ser likadant ut. Jöns blev rik på sitt program som fortfarande finns hos hundratals företag mest i södra Sverige.

LÄS MER i 22.html De svenska programmen - 3: Hogia, Hobbydata

Till innehållsförteckningen