Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

2. IT - vart är du på väg? - 2

Bill

IBM trodde på sin tid inte särskilt mycket på sin egen PC. De lät därför en yngling från Seattle leverera operativsystemet som då hette DOS.

Det fanns då flera operativsystem som kanske var bättre rent tekniskt, men Bill Gates var den skickligaste försäljaren. Eftersom Bill behöll rättigheterna till operativsystemet och nöjde sig med provision på försäljningen gick det som det gick. Bill Gates blev den i särklass rikaste människan på jorden.

IBM var ju på en tid helt marknadsledande på PC, alla program skulle då vara IBM-kompatibla. Eftersom de inte ägde operativsystemet försökte de i stället att konstruera unika interna kopplingar, bussar, för hålla greppet om marknaden. Trots att IBM försökte skydda sina produkter genom patent blev IBM bara en av många PC-byggare.

Bill Gates och Microsoft har istället en förkrossande marknadsandel med operativsystemet Windows. Den ende konkurrenten, Apple, har länge varit i ekonomiska svårigheter och räddades en gång av just Bill Gates med ett avsevärt tillskott av dollar.

Dataindustrin i USA har uppstått genom engagemang från enstaka individer som i en källarlokal fått idéer som i typisk amerikansk anda på några år utvecklats till jätteföretag. Microsoft är ett sådant exempel, Apple, Digital och Sun är andra exempel.

I spåren av Internet, som inte ägs av någon, är operativsystemet Linux på väg att ta sig in på marknaden. Linux är en variant av Unix och kan användas gratis. Källkoden till Unixvarianterna är inte hemlig utan fritt tillgänglig för den som vill vidareutveckla.

LÄS MER i 3.html IT - vart är du på väg? 3: Xerox, Mac, Fanatisk religion

Till innehållsförteckningen