Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

19. Operativsystem - 3

DOS

När IBM skulle ta sig in på PC-marknaden var det ganska självklart att de skulle ha CP/M i sina datorer. Det gick dock snett i kontakterna mellan IBM och Kildall. När de skulle träffas sägs Kildall vara ute på en flygtur med sitt dubbelvingade flygplan. Delegationen från IBM hade inte lust att vänta utan åkte hem igen.

När IBM presenterade sin PC den 12 augusti 1981 var det med operativsystemet MSDOS, fast IBM kallade det för PCDOS. Kildall fick veta detta genom massmedia. Därmed blev MSDOS defacto standard och världens mest använda operativsystem.

Quick and dirty

Bill Gates arbetade då med att skriva programspråket Basic åt IBM. Han var känd som konstruktör av Basic sedan han arbetade med detta för Altair. Bill Gates hade ju näsa för affärer och övertygade på något sätt IBM om att han skulle få leverera operativsystemet för deras PC.

Han hade ju inget operativsystem utan köpte en CP/M-efterapning av Tim Patterson på Seattle Computer Products för 50.000 dollar. Han hade tagit fram en QDOS , Quick and Dirty OS, för eget bruk. Gates döpte om det till MSDOS, han hade ändrat namnet på sitt och Paul Allens företag till Microsoft. Företaget hette tidigare Traf-o-data och sålde trafikräknare.

OS/2

Den tungrodda organisationen IBM samarbetade i många år med Microsoft även under utvecklingen av Windows. Så småningom gick de skilda vägar och IBM fortsatte sin Windows-utveckling med OS/2. Windows 3 var inte ett självständigt operativsystem utan var ett grafiskt gränssnitt till Dos.

OS/2 var däremot en självständig produkt där IBM försökte att ta sig in på marknaden utan att lyckas särskilt bra trots att de installerade OS/2 gratis på sina egna datorer. Programmakarna satsade fortfarande på att skriva programmen för ett operativsystem, och det blev förstås Microsoft Dos och Windows.

Windows

När Microsoft kom underfund med att kunderna ville ha det grafiska gränssnittet med ikoner på bildskärmen så utvecklade de förstås ett sådant operativsystem. Bortsett från några administrativa program som håller på att bli föråldrade är det Windows som gäller för nästan alla PC-användare i hela världen. Fördelen med Windows är bland annat att man slipper lära sig ett nytt språk. I Dos bör man komma ihåg vissa kommandon för att det hela skulle fungera.

I Windows klickar men på lämplig ikon eller meny och så småningom hittar man kommandot man söker efter. I Windows95 fick vi äntligen användning för höger musknapp. Ställ musen där du vill göra något, högerklicka, och upp kommer en meny med olika alternativ beroende på var du klickar.

Flera års försening

När Windows95 äntligen kom efter flera års försening skedde det med sedvanlig jättelik presentation i form av show på största möjliga arenor runt om i världen. Massmedia rapporterade lydigt även i TV och dagspress. Facktidningarna var måttligt imponerade men marknaden fanns och alla skulle väl uppgradera ?

Men när storföretagen började räkna på vad det skulle kosta att uppgradera började många att fundera på om det skulle löna sig. Inte bara att det skulle kosta någon tusenlapp för varje dator att lägga in Windows95. Det skulle också kosta en massa pengar för utbildning och support. Och några större fördelar fanns egentligen inte.

Användarnas ordbehandling, kalkyl och administration fungerade bra i versionen för Windows 3.11. För om man uppgraderade till nya 95an medförde det i sin tur att användarprogrammen också skulle uppgraderas med åtföljande kostnader. Många företag beslöt därmed att strunta i Windows95 och istället vänta på nästa version av Windows NT. Uppgraderingen till Windows98 blev den sista i sitt slag, därefter blev det integrerat med nätverksoperativsystemet NT och döptes om till Windows 2000.

Windows98

Utbildningsföretagen stod i startgroparna för att ta hand om den väntade enorma efterfrågan för utbildning i Windows95. Men efterfrågan var måttlig och ställde till med problem och konkurser för de företag som trodde sig vara förutseende.

Egentligen är det naturligt, ett operativsystem ska man inte behöva lära sig. Om det är tillräckligt bra bör det räcka med att lära sig användarprogrammet, till exempel Word.

LÄS MER i 20.html De svenska programmen - 1: SPCS, En gedigen handbok, Topp

Till innehållsförteckningen