Till innehållsförteckningen
 

IT-historia

18. Operativsystem - 2

Linux är gratis

"Hej på er alla minix-användare. Jag har utvecklat ett (gratis) operativsystem för 386 (486) AT-kloner. Eftersom mitt operativsystem påminner om minix, är jag tacksam för kommentarer rörande saker som folk tycker om/inte tycker om i minix". (Minix är ett PC-Unix i miniatyr)

1991 skickades ovanstående meddelande ut via Internet. Avsändaren var Linus Torvalds, den finske upphovsmannen till Unixdialekten Linux. Trots att Linus Torvalds beskrev Linux som ett "hobbyoperativ" har det idag flera miljoner användare. Och det är fortfarande gratis.

Detta är en av anledningarna till att allt fler företag får upp ögonen för Linux. Det amerikanska postväsendet har utvecklat ett OCR-system (optical character recognition) för Linux och kör detta på 4 000 PC. Tack vara att företaget inte behöver betala för operativsystemet sparar det omkring nio miljoner kronor.

Bland webbhotell är också Linux populärt, ett gratis operativsystem som är gjort för Internet och fungerar på mindre datorer är naturligtvis mumma.

Gärna Windows - men inte på min dator

Linux, med sitt 75-procentiga fotfäste inom den akademiska världen, har traditionellt attraherat fanatiska Unixhackare (personer som lever efter devisen gärna-Windows-men-inte-på-min-PC).

Linux ett 32-bitars operativsystem med stöd för multikörning och kan köras på bland annat Intel-, Alpha-, Sparc- och HP-PA processorer.

Analysföretag spår en ljus framtid för operativsystemet. I en rapport sägs det att användningen av Linux kommer att öka bland forskare och småföretagare.

CP/M

Året var 1971 och IBM hade uppfunnit disketten. Vid den tiden satt Gary Kildall och skrev program åt Intel. För att underlätta sitt arbete tog han fram ett litet operativsystem Control Program /Monitor (CP/M) för eget bruk. Men han använde hålremsa inmatning. Hålremsan var på den tiden vanlig och fanns i alla Telex-maskiner. Den var praktisk för Telex men blev ytterst otymplig och långsam vid större datamängder. I datahallarna vid den tiden var det ett fruktansvärt oväsen från hålremsläsare och hålkortsläsare.

Trött på hålremsor

Gary Kildell var trött på hålremsor och byggde tillsammans med en kollega en diskettstation. Disketten var då IBMs standard på åtta tum. Den första versionen av CP/M måste läsas in från hålremsa, disketten var ju då tom. Det lyckade redan vid första försöket och A> skrevs ut på deras Teletype och den första disketten kunde tas i bruk. Även om de inte visste det då satte de en PC-standard som fortfarande är i bruk, diskettenheten heter A>, senare kom hårddisken att döpas till C>.

Intel var inte intresserade av CP/M, däremot fanns ett företag som hette Imsai som hade sålt datorer med operativsystem för disketter utan att ha något. Imsai kunde göra upp med Kildall om utrusta datorerna med CP/M. Numera betydde CP/M Control Program /Microcomputers. CP/M har kommandon som dir, erase, rename och type.

Alla utom Apple

CP/M hade filnamn som fick vara 8 tecken långa med ett suffix på 3 tecken. Allt detta har hängt med ända till mitten av 90-talet i Dos och Windows. Det är först med Windows 95 som vi fick större frihet att sätta namn på filer.

CP/M erövrade marknaden, hundratals programmakare marknadsförde CP/M-program. Alla utom Apple, som var stora nog att ha ett eget operativsystem, använde CP/M som snabbt blev standard för cirka 3.000 datortyper. Operativsystemet såldes också separat till vem som helst för 79 dollar.

LÄS MER i 19.html Operativsystem - 3: DOS, Quick and dirty. OS/2, Windows

Till innehållsförteckningen