Till innehållsförteckningen

 

IT-historia

12. Då och nu - 8

Allt går igen

Trots sin ungdom och trots den våldsamma tekniska utvecklingen, börjar vi känna igen företeelser som ligger 10 - 20 år tillbaka i tiden. Precis som Parismodet, nu är det 70 tal igen

Stordatorn lever

Stordatorn har varit dödsdömd i 20 år men lever fortfarande där det behövs lite mer datakraft. Persondatorn har varit dålig på att samarbeta med andra datorer, men allt eftersom behoven upptäckts har datorerna knutits ihop i nätverk med en eller flera servrar.

För att få en bättre arbetsfördelning mellan PC och server har det skapats så kallade klient/server-program där både filer och även en del av beräkningarna legat på servern.

Dumma terminaler - NC

De dumma terminalerna till stor- och minidatorer ersattes av persondatorer. Man har försökt lansera nätPC där vitsen är du endast ska använda programmen som finns centralt på servern.

Alla program, särskilt kontorsprogrammen från Microsoft, har krävt allt mer minne och allt mer hårddisk. När Internet kom in i bilden är det plötsligt populärt att göra små, snabba program som fungerar över det långsamma nätet.

Programspråket åter obegripligt

Från början var det mycket svårt att programmera därför att man måste skriva programmet så att maskinen kunde förstå det och det blev därför obegripligt för andra.

Sedan kom en våg där programmeringen borde göras på enkel begriplig engelska, datorn kunde ju fixa så att det blev begripligt för maskinen.

Därefter blev det programmering i programspråket C som inte är särskilt begripligt för andra än proffsen.

Mindre ordbehandlingsprogram

Programmen för ordbehandling och kalkyl har blivit onödigt stora med mer och mer finesser. Vid varje uppgradering tar det fruktansvärt mycket plats på hårddisken. Word Perfect började anpassa programmet för Java, men IBM-företaget Lotus kom först med ordbehandling helt utvecklad i Java. Som har skalat bort en del funktioner och som kan köras på alla typer av plattformar, PC, Mac och Unix till exempel.

Problemet är att Microsoft Office under tiden tagit hand om nästan hela marknaden och då är det inte lätt att få med sig användarna.

LÄS MER i 13.html Programspråken - 1: Assembler, Fortran och Cobol

Till innehållsförteckningen