Till innehållsförteckningen

 

IT-historia 

10. Då och nu - 6

ABC80

År 1978 byggde det svenska företaget Data Industrier AB (DIAB) på uppdrag av Luxor och Scandia Metric en dator som kallades ABC80. Medan DIAB gjorde själva datorn konstruerade Luxor lådan till datorn, bildskärmen och tangentbordet. Precis som när det gällt de samtida datorerna Apple II och Tandy Radio Schack TRS-80 i USA trodde den etablerade databranschen att dessa datorer var i det närmaste oanvändbara. IBM var fullständigt ointresserat.

ABC80 introducerades på marknaden i Husbyfjöl i Östergötland av alla ställen. Den blev omedelbart en succé och såldes i mer än 10.000 exemplar mycket tack vare att den marknadsfördes av radiohandlare runt om i Sverige.

ABC80 och efterföljaren ABC800 var på väg att bli en succé när IBM slutligen begrep att persondatorer var en stor marknad. Operativsystemet var DOS som licensierades från Microsoft. Det vanligaste operativsystemet var tidigare CP/M som kunde hantera 64 kB internminne, DOS hanterade tio gånger så mycket, 640 kB. Bill Gates utlovade att det aldrig skulle behövas mer.

Årets man var en PC

Den PC som kom att inleda massexpansionen av PC för företag var IBM XT med 640 kB internminne och en hårddisk på 10 MB, året var 1981. I reklamen använde de en karikatyr av Charlie Chaplin som kunde ta ut en PC ur kartongen och använda den direkt.

Därmed nådde IBM kundgruppen som ville använda maskinen i det dagliga arbetet, tidigare var det tekniker och hembyggare som var målgruppen för mikrodatorförsäljningen. År 1982 utnämndes datorn till "man of the year" av Time Magazine. Aldrig förr (eller senare) har en pryl fått den utmärkelsen.

IBM:s succé fick ett antal efterföljare med samma operativsystem men inte kompatibla med IBM. Företag som Texas Instruments, Hewlett-Packard (HP) och Digital gjorde datorer med processorer från Intel och DOS operativsystem. Men marknaden hade då lärt sig att fråga om datorn var IBM-kompatibel. Det blev snart ett av de viktigaste säljargumenten.

I Sverige kom så småningom en PC från Ericsson som var nästan IBM-kompatibel. Det var vissa utskriftskommandon som inte stämde varför det behövdes en extra programsnutt från programleverantören för att det skulle fungera.

Osborne

Den första portabla datorn kom också 1981. Det hette Osborne, men trots succé i initialskedet gick bolaget i konkurs två år senare.

Programutvecklingen exploderade under de närmaste åren, i första hand ordbehandling och kalkylprogram, men det kom också grafikpaket och kommunikationsmöjligheter. Det var år 1983 som Lotus 1-2-3 tog över kalkylprogrammarknaden från Visicalc och Multiplan.

År 1986 blir Compaq först i världen med en PC byggd kring Intels 80386-processor som har 275 000 transistorer. Som jämförelse kan nämnas att Intels Pentium II som lanserades 1997 hade 7,5 millioner transistorer.

Vic20

Någon som kommer ihåg Vic20 från Commodore? Vic20 föddes i juni 1980 och blev den första hemdatorn. Den bestod av ett tangentbord med en 1.1 MHz processor och ett minne på 3,5 kB. Programmen lagrades på en liten kassettbandspelare, bildskärmen var TVn. Den kostade från 2000 kronor vilket var mycket pengar på den tiden. Trots det såldes den snabbt i en million exemplar.

Många som var unga då gjorde sina första stapplande steg in i datavärlden på en Vic20. Senare kom den något kraftigare Vic64. Vic gick att programmera i BASIC och repertoaren bestod mest av spel, till exempel Pin Ball och Invaders. Det gick också att programmera egna spel, i Vic föddes programmeringen av spelprogram.

Snabbare, snabbare …

Från den 8086-processor som IBM använde i sin tidiga PC utvecklade Intel kommande modeller, 386 som kom 1986 till Pentium år 1994. 8086:an var en 8 bitars processor med 4,77 MHz, Pentium en 32-bitars med 200 MHz eller mer.

Samtidigt som PCn blev mindre och effektivare fanns en utveckling för de verkligt stora datorerna, 1986 kom en supersnabb stordator, Cray X-MP. Om bilmotorn hade haft samma utveckling de senaste 100 åren skulle man idag kunna köra 166 km på en fingerborg bensin med en topphastighet av 1.900.000 km/tim. Och det skulle kosta en parkeringsavgift att byta ut den!

 

Hur gick det till - egentligen? Om IT från Eniac till Blåtand.  Läs om IT:s historia

LÄS MER I 11.html Då och nu - 7 : Sun, Java, Nätverken, Novell, Dela på allt, 
Det trådlösa nätverket, NC, Bill stal showen, IBM först med NC!, 
Blåtand är sladdlös, WAP tar över, Surfa med kylskåpet

Till innehållsförteckningen