Till innehållsförteckningen

Programguiden.se – 22 år på Internet

När bokföringsprogrammen kom på PC i slutet av 1980-talet var det dags att leta fram ett lämpligt program för det mindre företag där jag då var ekonomichef. Det var så pass skojigt att jag skaffade demoprogram på det som fanns. Då för tiden fick man programmen på disketter.

När Computer Sweden efterlyste någon som kunde testa ett nytt bokföringsprogram så fick jag min test publicerad. Programmet var Boq från Boden. När sedan Mikrodatorn började en omfattande testverksamhet av administrativa program blev jag en av de frilansande testarna. Under några år testade jag ett par program varje månad.

BL Info i Näsviken hade ett antal böcker på marknaden som på ett lättfattligt sätt vände sig till småföretagare och företagskonsulter. Jag tyckte att de skulle ge ut en bok om dataprogram för småföretagare. Björn Lundén tyckte att det var en bra idé och jag sammanställde ett antal av mina tester och kopplade ihop det hela så att det blev en bok med titel just Dataprogram för småföretagare, med underrubrik Hur du väljer rätt program till din dator.

Björn Lundén ville ha en uppföljare som även innehöll ett antal program med beskrivning av vad programmen kunde göra och vad som var bra och mindre bra. Och boken skulle heta Programguiden, underrubrik Administrativa datorprogram med tips till användare. För små och medelstora företag.

 Dataprogram är ju färskvara, speciellt då i början av utvecklingen. Då, 1996, började det hända saker på Internet. Sökmotorn hette Alta Vista, det var långt före Google, Instagram och Facebook. Jag kollade på marknaden vad det skulle kosta att anlita något företag att göra en webbplats. Det var alldeles för dyrt, tyckte jag, så jag skaffade Microsofts Frontpage Express, knåpade ihop en hemsida och hyrde in mig på ett webbhotell, Kuai i Hofors. På den tiden fanns en del restriktioner för att få registrera ett domännamn, vilket innebar att vi måste ändra namn på vårt företag till Programguiden Abel AB. Programleverantörerna hängde på och det var snart uppe i bortåt 200 leverantörer som ville vara med. Det var gratis att vara med som leverantör och förstås gratis att söka i programguiden.se.

Eftersom BL Info, förlaget, inte hade någon egen hemsida då så passade jag på att ha en sida där hugade spekulanter kunde köpa alla BL Info-böcker.


Några udda datorer från vår egen historia(följ länken)


Så här såg det ut i begynnelsen, bilden från APR 3, 1997web archive 97-10-07.JPG


web archive 98-12-02.JPG


web archive 99-10-21.JPG


web archive 00-03-06.JPG


web archive01-04-28.JPG


web archive 02-11-21.JPG


web archive 04-09-24.JPG


web archive 06-10-01.JPG


web archive 09-04-21.JPG


web archive 11-09-03.JPG


web archive 14-07-21.JPG

 


Efter många steg i utvecklingen har nu programguiden blivit responsiv och så att den nu även fungerar för mobiler och surfplattor

web archive 16-01-10.JPG

 

web archive 18-08-10.JPG

 

Programguiden responsiv 2018


 

 

Här är några udda datorer från vår egen historia:

Det här är en Copam 401-XT från 1985 med 16-bit Intel 8088 microprocessor på 4,77 MHz, 512 kB internminne och 10 MB hårddisk. Taiwanföretaget Copam var en av de större tillverkarna av IBM-kompatibla PC. Företaget försvann från marknaden i mitten av 90-talet.

Bildskärmen var så smart att man med ratten längst ner till höger kunde justera om man ville ha grön skärm, gul skärm eller färgskärm

Ett typiskt spel på den tiden var Digger som visas på bilden.  

 

I oktober 2015 fick jag ett mail från en kille i Miscolc, Ungern. Han hade köpt en gammal Copam 401-XT med svenskt tangentbord och ville att jag skulle kopiera några sidor från manualen (som syns på bilden).

Det fick mig att leta reda på min gamla Copam som faktiskt fanns kvar i ett källarförråd. Jag satte i kontakterna och startade apparaten - och den fungerar!

Hittills fungerar spelen schack och Yatzy, men jag ska testa fler.

Copam 1985 - 2015

På hans gamla Copam fanns de här etiketterna:

  007

2020-01-02 14:57:

Copam 2020-01-02

 

Den här bilden visar en släpbar Wordplex PPC-21 från 1988. Med 512 kB RAM, 20 MB hårddisk och MS-DOS operativsystem. Made in Japan. Musen är faktiskt en tidig Microsoft!

Det här exemplaret var utrustat med ett Hercules grafikkort för anslutning av extern bildskärm sam två diskettstationer, 5 1/4 tum på 360 kB och en 3,5-tum för 720 kB disketter.

Observera locket till höger där man packade ner sladdar, mus och tangentbord. Locket knäpptes fast framför bildskärmen och kunde hela utrustningen "lätt" transporteras som en enhet.

Baksidan var utrustad med ett praktiskt bärhandtag.

 

   

 

 

Så småningom blev portabla datorer mer portabla. 1992 fanns till exempel den här CAF Superlite 386 SL med  2 MB internminne och 64 MB hårddisk. Eftersom bildskärmen var en svartvit LCD-skärm anslöt man gärna en extern färgskärm. Made in Taiwan.

Senare utrustades CAF:en med 4 MB internminne och Windows 3.1.
Innan bläckstråleskrivare och laserskrivare var tillgänglia för PC användes matrisskrivare, här en som skriver svart text och en färgmatrisskrivare faktiskt 

   

Ville man skriva ut bilder eller diagram var det pennplotter som gällde:

PlotterEtt par exempel på "nätverk" och en avancerad telefonsvarare från runt 1990  

 

 

LÄS MER  1.html  IT - vart är du på väg?

Till innehållsförteckningen